Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

φαλάφελ με σος γιαουρτιού

Τα φαλάφελ είναι εναλλακτικοί ρεβιθοκεφτέδες (ή σε κάποιες περιπτώσεις κεφτέδες απο φάβα), με τα αρώματα του κόλιανδρου και του κύμινου να κυριαρχούν. Είναι πάρα πολύ συνηθισμένοι και πολύ αγαπημένοι στη Μέση Ανατολή, πλέον έχουν διαδοθεί και στις Ευρωπαικές χώρες και συνηθίζονται ακόμα και σε φαστφουντάδικα! Και γιατί να μην γινόντουσαν "μόδα"? Είναι πεντανόστιμοι, πολύ πιο υγιεινοί απο τους κλασσικούς κεφτέδες και παντρεύονται εύκολα με πολλά υλικά και dressing!

Στη δικιά μου εκδοχή τα φαλάφελ είναι ψημένα στον φούρνο, θεωρώ οτι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στο αποτέλεσμα, παρα μόνο οτι είναι πιο τραγανά και ασφαλώς και με λιγότερα επικίνδυνα λιπαρα.

Υλικά για τα φαλάφελ:
3 κούπες έτοιμα βρασμένα ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κ.τ. μπούκοβο
1 κ.τ. κύμινο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
4-5 κουταλιές αλεύρι
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
μισή κούπα ψιλοκομμένο κόλιανδρο

τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα

Εκτέλεση :

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός απο τον μαιντανό, τον κόλιανδρο και την φρυγανιά σε ένα μπλέντερ, και τα δουλευουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα σχεδόν ομοιογενές μίγμα. Αν έχει κομμάτια ρεβυθιού που να μην έσπασαν , μην επιμένετε στο να σπάσουν τελείως , τα φαλάφελ θα γίνουν πιο ενδιαφέρον έτσι!
Βγάζουμε το μίγμα απο το μπλέντερ και το βάζουμε σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το μαιντανό και τον κόλιανδρο και ανακατευουμε με τα χέρια. Βάζουμε το μπόλ στο ψυγείο για ένα μισάωρο για να σφίξει και να μπορούμε να πλάθουμε τα κεφτεδάκια πιο εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, βγάζουμε το μπόλ απο το ψυγείο και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος μιας μπάλας του πιγκ πόγκ. Τα κυλάμε πάνω στην τριμμένη φρυγανιά, και τα βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα. Σερβίρουμε σαν σάντουιτς με κυπριακές πίτες ή με πίτες τορτίγια , φέτες ντομάτας, φύλλα μαρουλιού και τη σος που ακολουθεί.

Υλικά για τη σος γιαουρτιού :
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 κ. ψιλοκομμένο μαικτανό
μισή κουταλιά κύμινο
1/2 λεμόνι στυμμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

*Tαιριάζουν τέλεια και με κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, ταχίνι, φέτα, μελιτζάνοσαλάτα...

4 σχόλια:

  1. το αγαπημενο μου σαντουιτς!! και εγω ετσι τα κανω τα ρεβυθια γτ δεν τα τρωω διαφορετικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για ρεβιθοκεφτέδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιωτάρα θα τους κάνω αυριο..κανόνισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή εναλλακτική των τηγανιτών φαλάφελ!Το μόνο πρόβλημα για μένα, ως χορτοφάγος, είναι ότι δεν μπορώ να τα συνδυάσω με φέτα/γιαούρτι (που δυστυχώς τα λατρεύω!), επειδή το ασβέστιο απορροφά το σίδηρο των ρεβιθιών...Σκέφτομαι ότι ίσως να συνδυάζεται και με αβοκάντο και ελιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!