Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Kολοκυθόσουπα με butternut squash

Πόσο υπέροχο λαχανικό είναι οι κολοκύθες. Ο βασικότερος λόγος που αγαπώ το ομολογουμένως κυκλοθυμικό φθινόπωρο, είναι αυτά εδώ τα έργα τέχνης. Γιατί πέρα απο νόστιμα, είναι και εντυπωσιακά διακοσμητικά για μια ρουστικ γωνίτσα στο σπίτι. Μπορούμε να βρούμε πολλές ποικιλίες, μικρές ,μεγάλες, πράσινες κίτρινες ,κόκκινες, στρογγυλές, πλακουτσωτές...Ολες τους ειναι δημιουργημένες με μεγάλη δόση φαντασίας.
Αυτή η σούπα είναι βελούδινη, γλυκιά,  βουτυράτη και είναι η παρηγοριά μου τις πρώτες αυτές κρύες νύχτες .

Με μεγάλη μου χαρά ,βρήκα σε σουπερ μάρκετ κολοκύθες της ποικιλίας butternut squash. Η γεύση τους είναι γλυκιά και καρυοειδής, θυμίζει την γευση της κλασσικής jack o lantern , μόνο που είναι πιο γεμάτη, οπότε αν την βρίσκετε στην αγορά να την προτιμάτε. Όσο ωριμάζει, τόσο πιο πολύ βαθαίνει το πορτοκαλί χρώμα της και τόσο πιο πολύ γλυκαίνει η σάρκα της.

Αν καταφέρετε να την τεμαχίσετε , που θέλει περισσότερο μπράτσα στιβαρά παρά τέχνη, το να την φτιάξετε είναι πάρα πολύ απλό και το γευστικό αποτέλεσμα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.
   Προτιμώ να τεμαχίζω την κολοκύθα και να την ψήνω στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά πριν την μαγειρέψω γιατί έτσι βγάζει όλα της τα αρώματα και η σάρκα της γίνεται πολύ τρυφερή, και γίνεται το φαγητό πιο νόστιμο κια βελούδινο. Ειναι προαιρετικό βεβαίως αυτό το βήμα, υπάρχουν όμως διαφορές στο γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά:
3 κουταλιές βούτυρο
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 κουταλάκι κάρυ
λίγη κανέλα
1 1/2 κουταλάκι τζίντζερ
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
λίγο πιπέρι καγιέν
6 κούπες σάρκα κολοκύθας (ψημένη ή ωμή)*
5 κούπες ζωμό κότας
2 κούπες γάλα
3 κουταλιές μαυρη ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

* Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμή κολοκύθα, την ξεφλουδίζουμε, την ξεσποριάζουμε και την τεμαχίζουμε σε μικρά κυβάκια. Αν χρησιμοποιήσουμε ψημένη, απλάτην καθαρίζουμε απο τα σπόρια με ένα κουτάλι και βγάζουμε την σάρκα απο μέσα.

για το σερβίρισμα:
ψιλοκομμένο φασκόμηλο σωταρισμένο για ένα λεπτό σε δυνατή φωτιά
προαιρετικά λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει και προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να τσιγαριστεί για λίγη ώρα ανακατευοντας συνεχώς. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά της συνταγής και τα αφήνουμε στη φωτιά, να βγάλουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά αν έχουμε ήδη ψημένη κολοκύθα, 45 λεπτά αν εχουμε χρησιμοποιήσει ωμή.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε την σούπα σε ε΄να μπλέντερ, ή στο μούλτι και την πολτοποιούμε μέχρι να είναι τελείως βελουτέ. Την βάζουμε και πάλι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη ,αλάτι -πιπέρι, και το σιγά σιγα το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Καλή επιτυχία!




1 σχόλιο:

  1. Είπες τη μαγική λέξη......κολοκύθα!!!!
    Πεθαίνω!!!
    Πολύ νόστιμη και αρωματική θα είναι η σούπα σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!