Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτόπουλο tikka masala

Οταν ακούμε τις λέξεις ινδική κουζίνα, φανταζόμαστε πιάτα με μπόλικο κόλιανδρο και ακόμα περισσότερο κάρι, όπου υπερισχύει το κρέας έναντι των λαχανικών, με σάλτσες αρωματικές και έντονες, σερβιρισμένα με μια γενναία ποσότητα απο ρύζι ατμου. Κάπως έτσι είναι και το φαγητό της σημερινής μου ανάρτησης.

Ενα ινδικό πιάτο ,που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και αντιπροσωπεύει την Ινδία, ειναι to tikka masala. Για την ακρίβεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας για να δείξει την διασημότητα αυτού του πιάτου, είπε αστειευομενος ότι θα έπρεπε να ανακηρυχθεί το εθνικό τους πιάτο! Tikka σημαίνει "κομμάτι" στα ινδικά, το masala προέρχεται απο τα κυριότερα μίγματα μπαχαρικών, τα garam masala, το οποίο αποτελείται απο διάφορα μπαχαρικά, σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες όμως, για να μην χαθεί το χαρακτηριστικό γευστικό αποτέλεσμα. 


Για μένα το tikka masala είναι ο παράδεισος της γεύσης! Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα αυτό το φαγητό και κάθε ώρα( κινδυνεύοντας με διάτρηση στομάχου, γιατί είναι αρκετά καυτερό...). Είναι αρωματικό, πικάντικο, χρωματιστό και αρχοντικό και όταν το τρώω με κάνει να χαμογελώ.

 Ωστόσο ,όταν διάβασα γι 'αυτό στο ίντερνετ ( χάρη στην περίεργη τάση μου να βρίσκω την ιστορία πίσω απο τα φαγητά που τρώμε ) , συνειδητοποιώ ότι το πιο δημοφιλές αυτό ινδικό πιάτο μπορεί εν τέλει να μην έχει καν ινδική προέλευση!


Η ιστορία του tikka masala ξεκινάει 5000 χρόνια πρίν, όταν στην Ινδία άρχισαν να δημιουγούνται oι πρώτοι φούρνοι tandoori. Εκείνη την εποχή οι ντόπιοι είχαν κοτέτσια και συνειδητοποίησαν ότι η μαγειρεμένη κότα στο tandoori παίρνει μια πολύ νόστιμη καπνιστή γεύση! 

Τα κοτόπουλα ψηνόντουσαν ολόκληρα, μέχρι που ο αυτοκράτορας Babur, είχε μια φοβία οτι θα πνιγεί απο κόκκαλο κότας, και απαίτησε να μαγειρευεται μόνο το καθαρό κρέας χωρίς το κόκκαλο. Eξ ου και το tikka.
Mε το πέρασμα του χρόνου, η συνταγή βελτιώθηκε και περιλάμβανε το μαρινάρισμα του κρέατος σε γιαούρτι και μπαχαρικά για να γίνει πιο τρυφερό.

Η ιστορία από εδώ και πέρα όμως μπερδεύεται. Το κύμα μεταναστευσης από την Ινδία στην Βρετανία έφερε νέες παραδόσεις και πολυπολιτισμικότητα. Τα ινδικά εστιατόρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παντού και στην προσπάθεια τους να γίνουν αποδεκτές οι αυθεντικές Ινδικές γευσεις σε έναν Ευρωπαικο λαό, άρχισαν να κάνουν κάποιες αλχημείες και πειραματισμούς στις κουζίνες τους.

Η πιο διαδεδομένη "θεωρία" είναι ότι το πιάτο tikka masala δημιουργήθηκε στα εστιατόρια της Γλασκόβης από Ινδούς σεφ και ότι εν τέλει δεν έχει τόση παράδοση όπως η αρχική μορφή του που ήταν το κοτόπουλο tikka. Kάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι αυτό το πιάτο είναι το γευστικό αποτέλεσμα που προέκυψε από το πάντρεμα πολλών γευστικών παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ινδικής, Βρετανικής, και του Μπαγκλαντές. 

Άσχετως απο την μυστηριώδη προέλευση του, το κοτόπουλο tikka masala έχει την δική του θέση στο βασίλειο των φαγητών. Σήμερα υπάρχουν πάνω απο 50 εκδοχές αυτού του πιάτου, πάντα όμως με βασικό στοιχέιο τα κομμάτια κοτόπουλου και μια κρεμώδη κόκκινη σάλτσα.




Υλικά για τη μαρινάδα:
700 γρ. κοτόπουλο φιλέτο σε κομμάτια( εγω προτίμησα μπούτι)
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
1 κουταλιά σπόρους κάρδαμου
1/2 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου σπασμένους 
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια σκόνη κύμινο
1 κουταλάκι σκόνη κανέλα
2 κουταλάκια πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλάκι μαυρό πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα :
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 μεσαίο κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά κανέλα
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια κύμινο
2 κουταλάκι πάπρικα
1,5 κουταλιά αλάτι
1 κονσέρβα κονκασε
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
μισή κούπα νερό
κόλιανδρο για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Bάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο, προσέχοντας να πάει το μίγμα της μαρινάδας παντού. Τα βάζουμε για τουλάχιστον 5 ώρες στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο , βγάζουμε το κοτόπουλο από την μαρινάδα χωρίς όμως να το σκουπίσουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε το κοτόπουλο για 7-8 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μεχρι να χρυσίσει και ρίχνουμε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, την πάπρικα και το κύμινο, και τα γυρνάμε λίγο στο τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
Ρίχνουμε το κονκασέ ,τον πελτέ και μισή κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Μετά τα δέκα λεπτά, ρίχνουμε και τα μισοψημένα φιλετάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα δέκα λεπτά. 

Σερβίρουμε με ρύζι basmati ή jasmine και πασπαλίζουμε προαιρετικά με τον κόλιανδρο.

Καλή επιτυχία.



4 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς!!!
    Μπόλικο κόλιανδρο,κάρυ κι ένα σωρό άλλα μπαχαρικά!!!
    Μ'αρέσει πολύ η ινδική κουζίνα αλλά δε το έχω φτιάξει ποτέ το tikka masala.
    Θα το δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νόστιμο το πιάτο σου! Μ΄αρέσει πολύ!
    Κι η Ινδική Κουζίνα γενικότερα...

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω την διεθνή κουζίνα, με την Ινδική κουζίνα δεν έχω μεγάλη εμπειρία αλλά λέω να κάνω από εδώ την αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το καλυτερο φαι!! εγω βαζω καρυ και οχι τζιντζερ! θα το δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!