Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Mπρουσκέτες italian style

Γενικά δεν είμαι αυτό που λένε "ψωμού".Ειδικά σκέτο σαν συνοδεία φαγητού ,δεν θα το αγγίξω. Οσο και αν διεγείρει τον ουρανίσκο μου το άρωμα του, μένω μονο...στο να το μυρίζω .Αντιθέτως, μου αρέσει πάρα πολύ αν το βουτήξω στην χωριάτικη σαλάτα και πάρει γεύση απο το ελαιόλαδο, από τα ζουμιά που χύνονται απο τη ντομάτα και το κρεμμύδι!Απογειώνεται τότε... Σε αυτή τη περίπτωση το υπεραγαπώ...Και τότε βεβαιώνομαι ότι έχω αρκετό ψωμί, για να μπορώ να κάνω πολλά μακροβούτια!

Μια φέτα φρεσκότατο φρυγανισμένο ψωμι, με λίγο ελαιόλαδο ριγμένο απο πάνω να την ποτίσει επιφανειακά και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι φέτα, μας φτιάχνουν ένα σνάκ που μυρίζει Έλλάδα. Μπορούμε να κόψουμε και στα τέσσερα μια ντοματούλα...Ας βάλουμε και λίγες ελιές...Έχουμε ένα πλήρες γεύμα το οποίο φαίνεται υπερβολικά απλοικό ,αλλα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
 Και αν ανατρέξουμε στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα πολλά χρόνια πριν ,θα δουμε ότι καπως έτσι ήταν η διατροφή του. Απλή, με αγνά υλικά που παρήγε ο ίδιος, μπόλικο ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα ζωικά λιπαρά! Αν τρώγαμε έτσι και σήμερα, νομίζω οτι ο δείκτης μακροζωίας μας θα είχε εκτοξευτεί στα ύψη.
Το ίδιο ισχύει και για την ιταλική διατροφή. Πιστεύω ότι η Έλληνική κουζίνα μοιαζει σε αρκετά σημεία με την Ιταλικη. Δεν είναι μόνο πίτσα και ζυμαρικά...(τα οποία βέβαια υιοθετήσαμε και εμείς). Για την ακρίβεια αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της ιταλικής κουζίνας! Χρησιμοποιούν πολλά λαχανικά στην διατροφή τους και αρκετή ωμοφαγία.
Η μπρουσκέτα έχει ένα μέρος αυτής της φιλοσοφίας. Ψωμί ξεροψημένο, αρωματισμένο με βότανα, και καλυμμένο με πολύ φαντασία.
Γιατί πιστεύω ότι πέρα απο τις κλασσικές συνταγές για μπρουσκέτες ,αλλά νομίζω ότι οφείλεις να αφήσεις την φαντασία σου να δημιουργήσει.Απλά πράγματα όμως..Χρειαζόμαστε μόνο απλά πράγματα μερικές φορες...

Στις συγκεκριμένες κυριαρχεί  το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το άρωμα του βασιλικού !

Υλικά:
Μερικές χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, ή μπαγκέτα ή πολύσπορο (η ό,τι άλλο σας αρέσει)
Μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο


Να με συγχωράτε για το ελάχιστο φωτογραφικό υλικό. Όταν έβγαλα την πιατέλα στο τραπέζι έγιναν ανάρπαστα!




Για το topping κολοκυθιού (2 κομμάτια):
Ενα κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
Μια κουταλιά πέστο βασιλικού
Τριμμένη παρμεζάνα


Για το topping προσούτο-πεπόνι (2 κομμάτια) :
2 γεμάτες κουταλιές κατίκι
Μισή φλυτζάνα πεπόνι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Μερικές φέτες προσούτο κομμένες σε μικρότερα κομμάτια


Για το topping σολομού(2 κομμάτια) :
Καπνιστός σολομός
Κάπαρη
κρεμμύδι ξερό
κατίκι

Για το topping ντομάτας (2 κομμάτια):
Μια ντοματούλα κατακόκκινη ,ξεσποριασμένη και κομμένη σε κυβάκια
4 φετες μοτσαρέλα βουβαλίσια
μισή σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση :
Απλώνουμε λιγο ελαιόλαδο πάνω στις φέτες ψωμιού και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 200 για 10-15 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.

-Για τη μπρουσκέτα προσούτο- πεπόνι ,αλείφουμε το κατίκι και ρίχνουμε τα κομματάκια πεπόνι πανω σ'αυτό. Το προσούτο θα πέσει ανάλαφρα σε αυτή τη βάση

-Για τη μπρουσκέτα κολοκυθιού, αλείφουμε την φρυγανισμένη φέτα με το πέστο και βαζουμε πανω τις πολύ λεπτές φέτες κολοκυθιού και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα

- Για τη μπουσκέτα ντομάτα μοτσαρέλα αλλείφουμε την φρυγανισμένη φέτα με το σκόρδο και καλύπτουμε με μια στρώση ντομάτας και μια στρώση μοτσαρέλα.

-Για τη μπρουσκέτα σολομού αλείφουμε τη φρυγανισμένη φέτα με το κατίκι, βάζουμε πάνω το κομμάτι του σολομού και ρίχνουμε πάνω λίγη κάππαρη και το κρεμμυδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!