Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Cheesecake χωρίς τύψεις

Κεράσια! Η πολυαναμενόμενη εποχή τους έφτασε!
Βρέθηκα ξαφνικά με 2 τεράστια καφάσια κεράσια Βοδενών, τα οποία μόλις είχαν μαζευτεί απο το δέντρο και ήταν αράντιστα και βιολογικά.


Με έπιασε μια μανία να φτιάξω κάτι με αυτά για να μην πεταχτεί ούτε ένα κερασάκι.Ειδικά έτσι όπως τα έβλεπα τραγανά και σφιχτά μου ανέβαζαν την δημιουργική μου διάθεση στα ύψη! Έψαχνα πανικόβλητη  να βρω κάποια συνταγή γρήγορη και εύκολη γιατί τα κεράσια είναι πολύ ευπαθή και πρέπει να είτε να φαγωθούν είτε να μαγειρευτούν άμεσα.Η αρχικά ιδέα ήταν να φτιάξω μαρμελάδα κεράσι, και όντως έφτιαξα όμως μόνο μια μικρή ποσότητα... Ακολούθησαν και άλλοι πειραματισμοί με μαφιν και παγωτο, τους οποίους θα αναρτήσω σε λίγες μέρες...

Η μαρμελάδα ταιριάζει υπέροχα με το cheesecake που παραθέτω πιο κάτω.H διαδικασία για να την φτιάξουμε είναι αρκετά γρήγορη και το μόνο χρονοβόρο είναι το να καθαρίσουμε τα κεράσια απο τα κουκούτσια. Αν καλέσουμε όμως και παρέα να μας βοηθήσει στο καθάρισμα, η διαδικασία γίνεται πολυ διασκεδαστική! Πρέπει όμως να φροντίσουμε να φορέσουμε γάντια μας χρήσης, γιατί το ζουμί απο τα κεράσια βάφει και βγαίνει απο χέρια και ρούχα πολύ δύσκολα. Απο τα ρούχα ίσως και ποτέ, οπότε προσεχτικά...


 H ποσότητα που θα βγεί σαν αποτέλεσμα είναι υπέραρκετη για το cheesecake, και όση περισσευει την αποθηκεύουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα.


Υλικά για τη μαρμελάδα: 
1 κιλό κεράσια (ζυγισμένα αφού τους έχουμε βγάλει τα κουκούτσια)
700 γρμ. ζάχαρη
χυμό απο 1 λεμόνι

Eκτέλεση :
Πλένουμε τα κεράσια κάτω απο άφθονο τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το κουκούτσι τους με το ειδικό εργαλείο , κόβουμε το κάθε κεράσι στη μέση, και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Αφού έχουμε βάλει όλα τα κεράσια στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη απο πάνω και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει η μαρμελάδα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανα τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Επίσης πρέπει να ξαφρίζουμε την μαρμελάδα κάθε τόσο, γιατι αν δεν την ξαφρίσουμε θα γίνει θολή.
Τη βράζουμε για τουλάχιστον 40-50 λεπτά, αναλόγως πόσο πυκτή τη θέλουμε.Προς το τέλος ,προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.

Για να ελέγξουμε αν έχει πήξει:
Βουτάμε τη ξύλινη κουτάλα στη μαρμελάδα, και όταν την βγάζουμε απο τη κατσαρόλα θα πρέπει η μαρμελάδα να ρέει απο την κουτάλα αργα, και ασυνεχώς. Αν ρέει με συνεχή ροή, τότε η μαρμελάδα θέλει και άοο βράσιμο.
Επίσης μπορούμε να πάρουμε ένα πιατάκι και να ρίξουμε πάνω του μια κουταλιά μαρμελάδα. Όταν κρυώσει ,σέρνουμε πάνω την μύτη ενος κουταλιού της φτιάχνουμε ένα "δρομάκι". Αν το δρομάκι δεν ενώνεται τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Aποστειρώνουμε τα βάζα με τον εξής απλό τρόπο.
Πλένουμε τα βάζα με καυτό νερό και όταν στεγνώσουν τα βάζουμε (καθώς και τα καπάκια τους) πάνω στη σχάρα του φούρνου με το άνοιγμα προς τα κάτω και τα αφήνουμε στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε και μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, γεμίζουμε με αυτή τα βαζάκια, κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Με αυτό τον τρόπο η μαρμελάδα θα κρατήσει για παραπάνω απο ένα χρόνο!

Προχωράμε στο cheesecake.




Δεν είναι η συνηθισμένη συνταγή για cheesecake, που περιέχει κρέμα τυρί ή μασκαρπόνε, αντί αυτών περιέχει γιαούρτι χαμηλών λιπαρών οπότε έχουμε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Δεν θα πώ λάιτ, άλλωστε ποιό αξιοπρεπές γλυκάκι ειναι λάιτ, δεν είναι όμως και η απόλυτη θερμιδική βόμβα!



Υλικά για την κρέμα :
1 ζαχαρούχο γάλα
2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι 2%
χυμό απο 1 λεμόνι

Υλικα για την βάση:
2 πακέτα μπισκότα digestive
1 συσκευασία μαργαρίνη becel light σε θερμοκρασία δωματίου

Eκτέλεση :

Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη ,μεχρι να έχουμε μια ενιαία μάζα και τα βάζουμε σε ένα μεσαίο ταψάκι. Τα στρώνουμε με μια σπάτουλα έτσι ώστε να έχουμε μια ισοπαχύ βάση,πάχους περιπου ενός δαχτύλου.

Για να φτάξουμε την κρέμα, χτυπάμε όλα τα υλικα για την κρέμα μαζι σε ένα μίξερ για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. και απλώνουμε το μίγμα της κρέμας πάνω απο τα μπισκότα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.


τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει
Στο σερβίρισμα, προσθέτουμε όση απο τη μαρμελάδα επιθυμούμε.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!