Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πίτα Κοτοπουλο μπαρμπεκιου με blue cheese

Οχι πίτα σαν τυροπιτα, χορτοπιτα...Υπέροχες είναι βέβαια αυτές, αλλά σήμερα ήθελα να δοκιμάσω κάτι πιο fusion!Πιτα όπως λέμε λαδόπιτα. Να παντρέψω το δικό μας σουβλάκι με Αμερικανική κουζίνα.

Στην ουσία είναι ένα τυλιχτό σάντουιτς πικάντικο με κοτόπουλο και λαχανικά με έντονη καπνιστή γεύση επηρεασμένη από τις barbecue sauce που φτιάχνουν οι μάστορες στη Ν. Ορλεάνη και την Λουιζιάνα. Απο αυτές τις περιοχές ξεκίνησαν οι αλχημείες για την καλύτερη και πιο έντονη γευστικά barbecue sauce και αρκετά αργότερα τις γνωρίσαμε και εμείς!Και υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε τέτοιες sauce...Απειρες συνταγές και άλλα τόσα τα μυστικά συστατικά που δεν μας εκμυστηρεύουν...Συνηθες είναι στη βάση αυτών των σως να υπάρχει καποιο ουισκι, ή καποια φρουτώδης βάση όπως ένα mango chutney ή plum sauce.

Είναι μια εκδοχή του street food όπως θα λέγανε οι Αμερικάνοι, φτιαγμένο όμως στο σπίτι με χειροποίητη σως και... χωρίς ψησταρια! Κλέβω λίγο, γιατι πως αλλιώς τολμάω να ονομάζω το κοτόπουλο αυτο "κοτόπουλο μπάρμπεκιου" ;; Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω ψησταριά, δεν εχω ιδέα πως να ψήσω στα κάρβουνα, το θεωρώ κατι φοβερό και τρομερό για να το καταφέρω μόνη μου! Θελει πολυ μεγάλη τέχνη το ψήσιμο στα κάρβουνα, και θαυμάζω όσους καταφέρνουν να σου φέρουν στο πιάτο μια καλοψημένη και ζουμερή μπριζολα...


Εγώ, δεν μπορώ να το κάνω αυτό,μάλλον δεν ειμαι αρκετά θαρραλέα να παίζω με τη φωτιά, γι'άυτο και το δικό μου το μπάρμπεκιου γίνεται στο τηγάνι και προσπαθώ να δώσω την υπέροχη καπνιστή γεύση του κρέατος στα κάρβουνα, με διάφορα υλικά. Ειναι μια ωραία πρόκληση, και οφείλω να πω πως αυτη η σως είναι εξαιρετικά απλή για να τη φτιάξουμε, αλλα απρόσμενα νόστιμη στο αποτέλεσμα!

Οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε την έτοιμη απο το σούπερ μάρκετ που δεν ξέρουμε και τι επεξεργασία έχει υποστεί.


Επισης θέλω να με συγχωρέσετε για τις πολύ κακής ποιότητας φωτογραφίες μου, έχω πρόβλημα με τη φωτογραφική μηχανή μου και ελπίζω να διορθωθεί σύντομα...Δεν φαίνεται πολύ λαχταριστό στις εικόνες δυστυχως...Τέλος πάντων.


Yλικά :
4 λαδόπιτες ολικής άλεσης (ή απλές)
500 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές


Μαρινάδα :

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλια πάπρικα
1/2 κουταλιά κοφτή κύμινο
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη


Υλικά για την barbecue sauce :

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας μηλόξιδο
1/2 μπουκάλι κέτσαπ
1 κουταλιά γουστερ σως
1/2 κουταλάκι ταμπάσκο
αλάτι
πιπέρι

Υλικά για την πατατοσαλάτα :
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες
1 κολοκυθάκι βρασμένο
2 σφιχτά βρασμένα αυγά
ελαιόλαδο
μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
χυμό απο μισό λεμόνι
αλάτι πιπέρι
100 γρ. τριμμένo blue cheese
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος.


Εκτέλεση:
Αρχικά, βάζουμε τα κομματια κοτόπουλου σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με τα υλικά της μαρινάδας ,σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να απορροφήσει το κοτόπουλο τα αρώματα και γίνει ζουμερό.

Ξεκινάμε με την πατατοσαλάτα. Βράζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και αφου κρυώσουν τα κόβουμε σε ισομεγέθη μικρά κυβάκια, ίσα περιπου με τα κομμάτια κοτόπουλο.
Βράζουμε και τα αυγά, να είναι σφιχτά και τα κόβουμε και αυτά σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια και τα αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά ,δηλαδή το κρεμμύδι, το blue cheese, την κρέμα γάλακτος  και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Συνεχίζουμε με την σάλτσα μπάρμπεκιου.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και αφού έχει μαραθεί λίγο ρίχνουμε και το σκόρδο και τα τηγανίζουμε μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει.  Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά βράσιμο. Αφου έχει περάσει αυτός ο χρόνος ,βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε στο πλάι.

Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο.

Βγάζουμε το μπόλ από το ψυγείο, και στραγγίζουμε το κοτόπουλο απο τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Δεν πετάμε την μαρινάδα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιες της σούπας ελαίολαδο και τηγανίζουμε το κοτόπουλο απόλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα για περιπου 5-6 λεπτά. Αφου έχει τηγανιστεί το κοτόπουλο ρίχνουμε την σάλτσα που φτιάξαμε, τόση ώστε να καλυφθούν τα κομματάκια κοτόπουλου και να έχει και λιγο ζουμακι κάτω. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κοχλάσει και βγάζουμε απο τη φωτιά. 

Ζεσταίνουμε και τις λαδόπιτες για 5 λεπτάκια στον φούρνο χωρίς να ρίξουμε επιπρόσθετα λάδι, μέχρι το σημείο που έχουν ζεσταθεί άλλα δεν έχουν ξεραθεί. Προχωράμε στο στήσιμο του πιάτου!!

Θα φτιάξουμε τυλιχτά σάντουιτς όπως αυτά που φτιάχνουνε στα σουβλατζίδικα. Για να το κάνουμε αυτο θα χρειαστεί να κόψουμε κομμάτια αλουμινόχαρτου σε μέγεθος 25 εκ x 25 εκ.
Τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, μια λαδόπιτα, κάπως στο πλάι και βάζουμε πάνω κοτόπουλο με λίγη σάλτσα απο το τηγάνι ,και 2-3 κουταλιές πατατοσαλάτα. Τυλίγουμε όπως έχουμε δεί να κάνουν στα σουβλατζίδικα (προσπαθούμε τουλάχιστον...αν και μετά το πρώτο σάντουιτς φαίνεται πολύ πιο απλή η διαδικασία)
 Και συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες λαδόπιτες!Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Μην αγχώνεσαι για τις φωτογραφίες, από τα υλικά και τον τρόπο που μαγείρεψες, εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω πως θα προέκυψε κάτι πολύ πολύ νόστιμο!
    Ο Αμερικάνικος νότος έχει όντως φοβερή κουζίνα, ό,τι πρέπει για καλοφαγάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει, εχει! Αν και η Αμερικανικη θεωρειται "κονσερβα" ,εχει πολυ γευστικο πλουτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας!